Back

Πρακτική Άσκηση

Ο θεσμός της υποχρεωτικής Πρακτικής Άσκησης των μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών υφίσταται από της ιδρύσεως του ΠΜΣ «Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση» (ΦΕΚ 2983/τ. Β΄/19.07.2019). Αποτελεί, δηλαδή, αναπόσπαστο και υποχρεωτικό μέρος του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση». Στόχος της Πρακτικής Άσκησης αποτελεί η εξοικείωση του/ης μεταπτυχιακού φοιτητή/τριας με τη σχολική πραγματικότητα και την επιτυχή αντιμετώπιση των προβλημάτων και των θεμάτων που αφορούν την παιδαγωγική και διδακτική θεωρία και πράξη σχετικά με την αναπηρία/τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και τη συμπερίληψη, από διαφορετικές οπτικές γωνίες: τη σκοπιά του απλού παρατηρητή, του συστηματικού ερευνητή και του μετόχου.

Η Πρακτική Άσκηση στοχεύει:

  1. στην επαφή του/της μεταπτυχιακού φοιτητή/τριας με τη σχολική ζωή και στην προβληματική της παιδαγωγικής και διδακτικής διαδικασίας ως φαινόμενο δυναμικό
  2. στη συστηματική εφαρμογή μεθόδων και τεχνικών παρατήρησης της διδασκαλίας με ιδιαίτερη έμφαση στη δυναμική αλληλεπίδραση μεταξύ ειδικών παιδαγωγών και μαθητών/τριών με αναπηρία-ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες
  3. στην άσκησή τους στο σχεδιασμό και γενικά στις διαδικασίες οργάνωσης της διδασκαλίας
  4. στην άσκηση των μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών στη διεξαγωγή και αξιολόγηση της διδασκαλίας και των διδακτικών παρεμβάσεων.

Περιγραφή της υποχρεωτικής Πρακτικής Άσκησης παρουσιάζεται στον Οδηγό Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών ακαδημαϊκού έτους 2022-2023, (βλ. σσ. 8, 9 ) και στον ανάλογο Κανονισμό Πρακτικής Άσκησης (Α 14).

Στις αρχές του Γ εξαμήνου οι μεταπτυχιακοί/ες φοιτητές/τριες δηλώνουν Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, τις σχολικές μονάδες στις οποίες λειτουργούν Τμήματα ένταξης, τις σχολικές μονάδες στις οποίες λειτουργούν τμήματα Παράλληλης Στήριξης καθώς και Κέντρα Διάγνωσης Αξιολόγησης Συμβουλευτικής Υποστήριξης. Ο/Η Διευθυντής/ντρια επικοινωνεί μέσω σχετικού εντύπου με τον/ην Διευθυντή/ντρια της ΣΜΕΑΕ ή τον/ην Προϊστάμενο/η του ΚΕΔΑΣΥ, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (βλ. σχετικό έντυπο). Ο/Η φοιτητής/τρια εφοδιάζεται με τα ανάλογα έντυπα (Ημερολόγιο Πρακτικής Άσκησης, Σχέδιο Διδασκαλίας-Παρεμβασης) και συμμετέχει εβδομαδιαία στο πρακτικό μέρος της Πρακτικής άσκησης, και παράλληλα παρακολουθεί, απογευματινές ώρες, το σχετικό θεωρητικό μέρος της Πρακτικής Άσκησης Ι και ΙΙ. Το υπεύθυνο για τις πρακτικές ασκήσεις μέλος Δ.Ε.Π. καθορίζει από κοινού με τους/ις μεταπτυχιακούς φοιτητές/τριες τον τρόπο διεξαγωγής και ρυθμίζει τις λεπτομέρειες εφαρμογής του όλου προγράμματος. Αποτελεί, επίσης, τον σύνδεσμο του ΠΜΣ με τα αρμόδια όργανα της σχολικής Δομής (προϊσταμένους, συντονιστές εκπαιδευτικού έργου, διευθυντές, διδακτικό προσωπικό σχολείων, Επόπτη Δομής) και καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ του ΠΜΣ και των παραπάνω φορέων. Στις υποχρεώσεις των μεταπτυχιακών φοιτητών/ριών του ΠΜΣ συμπεριλαμβάνονται η ανελλιπής συμμετοχή στις πρακτικές ασκήσεις και η έγκαιρη παράδοση στον/στην υπεύθυνο/η διδάσκοντα/ουσα των σχετικών ημερολογίων, των ημερήσιων σχεδίων διδασκαλίας, σχεδίων παρατήρησης διδασκαλίας ή άλλης μορφής εργασίας που τους έχει ανατεθεί.

Η Πρακτική Άσκηση είναι υποχρεωτική και εκπονείται κατά την διάρκεια των Γ (3ου) και Δ (4ου) εξαμήνων με παρακολουθήσεις από τους/τις μεταπτυχιακούς/ές φοιτητές/ριες διδασκαλιών και διεξαγωγή διδασκαλιών στις συνεργαζόμενες με την Πρακτική Άσκηση Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και σε Δομές Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Ισοδυναμεί με δύο εξαμηνιαία μαθήματα δέκα (10) Ευρωπαϊκών Πιστωτικών Μονάδων (ECTS) (2 x10 = 20 ECTS) και η συνολική διάρκεια που λαμβάνει χώρα στις Σ.Μ.Ε.Α.Ε. και στις αντίστοιχες δομές είναι κατ’ ελάχιστο 300 ώρες (ΦΕΚ 3777/τ. Β΄/13.08.2021). Τα αποτελέσματα κρίνονται εξαιρετικά ικανοποιητικά με βάση τις σχετικές αξιολογήσεις των αντίστοιχων γνωστικών αντικειμένων (Πρακτική Άσκηση Ι, Πρακτική Άσκηση ΙΙ).

Στο Δ΄ εξάμηνο οι μεταπτυχιακοί φοιτητές/τριες διδάσκουν πλήρως, δηλαδή το σύνολο των μαθημάτων, για 2 εβδομάδες σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς της Τάξης στους αντίστοιχους τύπους Σχολείων (Ειδικό Σχολείο, ΕΕΕΕΕΚ, κλπ). Η διδασκαλία τους βαθμολογείται από τον διδάσκοντα/ουσα το γνωστικό αντικείμενο «Πρακτική Άσκηση ΙΙ» (βλ. Α14. Κανονισμός Πρακτικής Άσκησης).